2010. október 2., szombat

Kirándulás a velencei-tó környékén

Gárdonyból Ny-i irányba indulva, autóval és kerékpárral a 7-es főút mentén vagy hajóval a Szúnyog-sziget felé érkezünk PÁKOZD-ra.

A településen található geológiai különlegességek az Ingó Kövek.

Ingó Kövek

Botanikai ínyencségeket találni a Pákozd-Sukorói Arborétum és Erdészeti Erdei Iskolában (Mészeg-hegy Tel: 22/316-473 Fax: 22/316-473 , kapcsolattartó: Nagy Sándor 30/997-4844, Nyitva tartás: Ápr.1-okt.31. K-V 10-18), ahol a mesés panorámát kínáló kilátón kívül óriási Kalandjátszótér, pihenő- és főzőhelyek várják a látogatókat.


Bejáratának közelében áll a Don-kanyarban 1943-ban elpusztult magyar hadsereg emlékére épített Don-kanyar-emlékkápolna.

A pákozdi Mészeg-hegyen található az 1848-49-es magyar szabadságharc katonai emlékhelye, a Pákozdi Csata Emlékműve.

Az új építésű Mészeg-hegyi Turisztikai Központban működő múzeum interaktív harcászati kiállításán megtekinthetők a korabeli események és emlékek. (Tel: 22/315 583). A létesítményben működik a pákozdi Tourinform iroda (Tel: 22/732 002, mob: 30/527 14 73).

A faluban érdemes felkeresni a csata legelső, ún. Községi Emlékművét (Budai út), amit 1889-ben emeltek.

A barokk stílusú római katolikus templom szentélye a XIII. századból való.
Színes programokat kínál a Kossuth Lajos Művelődési Ház (Budai út 72. T/F: 22/258 048).

Mesterséges víztározó volt a pákozdi Bella-tó, ma kedvelt pihenőhely.
Pákozdról SUKORÓ felé haladva a löszfalban védett gyurgyalag telepet láthat a figyelmes kiránduló. Sukoró nevezetessége a pákozdi csata előestéjének eseményei miatt emlékezetes XIX. századi református templom, s mellette a 48-as eseményeknek emlékére állított kopjafa. A templom jobb oldalától pár lépésre induló Szilvás sor még őrzi a Velencei-tó környéki népi építészet néhány szép emlékét. Hangulatos udvarokat, hagyományos, nádfedeles házakat fényképezhet az idelátogató. Jellegzetes épület a Sukorói Néprajzi Ház (Szilvás sor 7.). A nádfedeles, sárfalú ház egykori lakóinak, egy zsellércsaládnak az életformáját tükrözi, a szobák és a konyha berendezését illetve a használati eszközöket mutatja be. Szent Ignác római katolikus templomnak, Sukoró középkori templomának éke az orgona és a festett üvegablakok, illetve a templomot körülvevő, különös békét sugárzó kert. A sukorói gránitfejtő szikláit, a Gyapjaszsák- és Likas-köveket, valamint a közelben található forrásokat is érdemes felkeresni.

VELENCE egyik legszebb pontja a Bence-hegy, melynek tetejéről pompás körpanoráma nyílik a tájra. A hegy tetején találhatók egy kelta kori vár falainak maradványai. A hegyoldalon áll az öreg Vörösmarty présház és közelében az Orbán-szobor, mely a Velencei-tavi borkultúra jelképe. Innen rövid gyalogtúra az Angelika forrás.

NADAP lankái között megbújó kis szőlőskertek felé vezet az út. A nádfödeles porták között túrázva megérinti az embert a régmúlt idők hangulata. A falu Palermói Szent Rozália tiszteletére szentelt, 1761-ben épült, azóta átépített templomában keresztelték meg a Szózat költőjét, Vörösmarty Mihályt 1800-ban. A szép keresztelőmedence ma is használatos.

A Velencei-hegység a Kárpát medence legöregebb és legstabilabb képződménye, ezért a község zöld ölébe állították a magasságmérésnek magyarországi legfőbb viszonyító pontját, a Nadapi Szintezési Ősjegyet, amely az Adriai tenger szintje fölött mért tengerszint fölötti magasság meghatározásának eszköze. Ettől nem messze áll a "Balti-szint", melyet a Balti-tenger szintjéhez igazítottak.

A Milleniumi Park, ahol a jegyek találhatók, közkedvelt kiránduló és pihenőhely. Nadapon és Pákozdon a lósport-kedvelők is találhatnak számukra kedves programokat.

A Velencei-tó irodalomtörténeti alakjai az agárdi születésű Gárdonyi Géza (1863-1922), és a Szózat költője, Vörösmarty Mihály (1800-1855).

A költő KÁPOLNÁSNYÉKen élt, ahol ma is áll az 1802-ben épült népies barokk stílusú szülőháza (Vörösmarty u. 31. Tel: +36-22/709 014). A ház ma Emlékkiállításnak ad otthont.

A Vörösmarty-emlékházhoz vadgesztenyefa-sor vezet. A parkban néhány - kuvik és fülesbagoly lakta - öreg ostorfa, feketefenyő, juharfa és magas kőris között a költő mellszobra áll. Kupi László magángyűjteménye, a Helytörténeti és kovácskiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható (Gárdonyi u. 13., Tel: 22/368 075).


Itt láthatók a Velencei-tó halászatának tárgyi emlékei, valamint a Kupi család magángyűjteményének 250 könyvből álló Vörösmarty anyaga, amely legjelentősebb az országban. A ház udvarán Kovácsműhely áll, melyben nyáron rendszeres bemutatókat tartanak. Ugyancsak itt található a Kristály-, ásvány- és ősmaradvány kiállítás (Tel: 22/368 075).


A Gárdonyi úton továbbmenve nem messze tőle található a Balassa síremlék, melyet a XVIII: században a volt nyéki kápolna helyén emeltek. Balassa Antal XVII. században élt földbirtokos nemes úrnak állít emléket, aki korának nagy mecénása volt a községben. A Fő utca 28. alatt látható a Vörösmarty szobor és a Millecentenáriumi emlékmű.


Kápolnásnyék egyik érdekessége a Bartók szobor, melyet 2003-ban a Bartók utca lakosai állíttattak utcájuk névadójának tiszteletére.


PÁZMÁND hangulatos és jellegzetes kis falu a Gárdonyi kistérségben. Szőlőkultúrájáról nevezetes. 2005-ben a község lakóinak összefogásával nyílt meg a Tájház és Pajta (Fő u. 84.), ahol a helytörténeti kiállítás mellett népi mesterségek bemutatása is helyet kap.

A Zsidókő-hegyen 1998-ban a község társadalmi szervezetei segítségével épült újjá az 1956-ban lerombolt hármas kereszt, mely szimbólum a település címerékben is szerepel.

A község területén fél évszázaddal ezelőtt hét forrás volt található. 2002. évben a Téglaházi forrás tisztítását Tolcsvay Béla közreműködésével sikerült elvégezni.

Egy helyi család jóvoltából 2001-től újra forog a régi, felújított Vízimalom.

A főúton hátunk mögött hagyva a Velencei-tavat VEREB-re érünk. Nadap felől a Velencei hegység erdei között a Vértes felé autózva érünk LOVASBERÉNYbe. A faluközpont felé haladva, az út mentén találjuk Ütő Endre Lenke Galériáját. Az énekművész, a Magyar Állami Operaház igazgatója nyugdíjas éveiben nyitotta meg saját alkotásait bemutató házi galériát (Arany János u. 17. Telefon: 06/22/456-050). A Tűztoronyhoz érve elénk tárul a Cziráky-kastély (a gondnoknál való helyszíni jelentkezés után látogatható).


Parkjában található kis Kápolna 1708-ban készült el. Érdmes kis kitérőt tenni (a központban Bicske irányába kanyarodva) az Izraelita temetőkert felé.


Lovasberényből folytatva utunkat Csákvár felé elérjük a Vértest. A Velencei-tó szomszédságában található Magyarország első hivatalos natúrparkja a Vértesi Natúrpark.

A Vértesi Natúrpark

Látogatóközpontja a Geszner-ház a Vértes déli kapujában, Csákváron található. A Natúrpark 17 vértesi település (köztük 3 város) közigazgatási területén fekszik. A különleges természeti- és ember-alkotta kincseket rejtő vidéket a Látogatóközpontból vezetett túrákon ismerhetik meg. Természetgazdálkodási tanyaközpont, erdei iskola és számos gyönyörű kirándulóhely várja a természetkedvelő kirándulókat.

Érd.: Pro Vértes Közalapítvány, Geszner-ház
Nyitva tartás: hétfő-péntek 8-16.30 óráig; szombat-vasárnap telefonos ügyeleti rendszerben 10-16 óráig. Csoportok látogatását előre jelezzék!
Csákvár, Kenderesi út
Tel./fax:22/354-420

Forrás:Web:http://www.gardony.hu/


Gárdonyi Géza Emlékház, az író szülőháza

A felújított szülőházban berendezett új, színvonalas emlékkiállítás május-október vége között hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között várja az érdeklődő kirándulókat. A ház novembertől májusig kulcsosházként üzemel, ebben az időszakban kérjük, hogy látogatási szándékukat előre jelezzék az alábbi elérhetőségeken!
Cím: 2484 Agárd, Agárd-puszta
Tel: (22) 355-267
Bejelentkezés: e-mail: gardonyihaz@gmail.com, mobil: 06-30-905-4870
Forrás:Web:http://www.gardony.hu/



Bataquad Kápolnásnyéken

EXTRÉM QUAD PARK

Kápolnásnyéken, Velencétől 3 percre a 7o-es főúton

06-20-269-9145; 06-70-284-4637
bataquad@vipmail.hu

Cégünk azzal a céllal alakult, hogy ezt a nem mindennapos extrém-sportot
szélesebb körben megismerjék és megszeressék az emberek.

Ebben a rohanó
világban szükség van egy olyan programra, akár nappal, akár este, vagy
hétvégén családdal, barátokkal, kollegákkal, ami kizökkenti az embereket
a napi megszokott ritmusból és igazi felüdítő szórakozást igér.

Reméljük szándékunk eléri célját!
Jó szórakozást kívánunk!
Web:http://bataquad.gportal.hu/



AGÁRD

Agárdi Termál- és Gyógyfürdő; Agárd, Határ u.
tel.: 22/579-230
www.agarditermal.hu

Napsugár Strand
Agárd, Chernel István. u. 1.
Telefon: +36 (22) 370-026
www.napsugarstrand.hu


Pákozd Sukorói Arborétum (Pákozd)

Közel 2700 lakosú község a Velencei-tó északi partján. A bronzkortól lakott hely.

A magyar honvédsereg 1848. szeptember 29-én Móga altábornagy vezetésével itt vívta ki első győzelmét Jellasics horvát bán hadai fölött. A pákozdi csata emlékművét a településen közadakozásból 1889-ben, majd az újabbat a Mészeg-hegyen 1951-ben avatták. Ugyanitt múzeum mutatja be a korabeli emlékeket. Az emlékmű szomszédságában létesült arborétum a Velencei-tó geológiáját, flóráját és faunáját ismerteti, bejárata mellett található a Don-kanyarban 1943-ban elpusztult magyar hadsereg emlékére épített kápolna. Védett geológiai értékek a pákozdi Ingó-kövek. A Pákozd-vár nevű földvár a ma ismert legjelentősebb bronzkori telep volt a Velencei-tó északi partján.

Jelentősebb programok:
Nemzetközi Sárkányeresztő Fesztivál (pünkösdkor),
Pákozdi Napok (szeptemberben).

Pákozd Sukorói Arborétum
Cím: 8095 Pákozd, Mészeg-hegy
Email: posta@vadex.hu
Tel: (22) 510-500, (30) 997-4844 Fax: (22) 327-525

Látnivalók:

Pákozd - Sukorói Csata 1848 Emlékkiállítás

Cím: 8095 Pákozd, Mészeg-hegyi emlékműnél - térkép
Tel: (22) 315-583, (22) 311-734, (30) 474-7905
Nyitva tartás szezonban: III.15.-X.29.:K:-V: 10-18h

Forrás:http://www.iranymagyarorszag.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Google PageRank
websas.hu SEO Bázis